AMSTERDAM - Anders dan wordt geadverteerd verbruiken solid state disks (ssd's, harde schijven met flashchips) voor laptops veel meer stroom dan conventionele harde schijven met bewegende onderdelen, wat een aanslag betekent op de batterijduur.

Dat is de conclusie die de bekende hardwaresite Tom's Hardware vorige week trok na een uitgebreide test van flash-schijven. Dat is opvallend, want juist doordat in flash geen bewegende delen zitten, zouden deze veel minder stroom moeten verbruiken, zo beweren althans de fabrikanten. De testers schrijven zelfs al over 'The Ssd Power Consumption Hoax', en stellen dat leveranciers de consument voorliegen over het energieverbruik van ssd.

De resultaten zijn gebaseerd op kleine tests die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd op twaalf producten van zeven verschillende leveranciers. Vier 32 GB- producten, van MTron, SanDisk, MemoRight en Crucial, zijn nader bekeken, en vergeleken met elkaar en met een standaard 200 GB schijf van Hitachi.

Energiepiek
"Een conventionele hd haalt zijn energiepiek alleen wanneer er willekeurige data verspreid over het medium wordt opgevraagd", schrijven de testers als uitleg. "Een ssd daarentegen kent alleen twee staten: actief of passief." Omdat de ssd als hij draait dat altijd op volle toeren doet, wordt uiteindelijk meer van de batterij gevergd dan een harde schijf bij normaal gebruikt. Dat kan flink schelen: in sommige gevallen meldt Tom's Hardware zelfs een vermindering van de batterijduur van een uur.

Milan Radojicic van laptopleverancier Asus is op zijn zachtst gezegd verrast door de uitkomst. "Ik kan me het niet voorstellen", zegt hij in een reactie tegenover Techworld. Hij heeft dan ook een paar kanttekeningen te plaatsen. "Om de resultaten valt niet heen te draaien, en Tom's Hardware is betrouwbaar", zegt Radojicic, "maar als je het zou afzetten tegen de snelheidswinsten die met ssd behaald worden, dan vraag ik me af of het nog steeds meer energie verbruikt.

Toekomst
Het is nogal een verschil als je bijvoorbeeld Photoshop in 15 seconden opstart, zoals dat nu nog met de meeste harde schijven het geval is, of in 3 seconden met een ssd." Radojicic is dan ook overtuigd dat flash in de toekomst de traditionele harde schijf wegdrukt.

Bovendien is de technologie nog niet geheel volwassen, en kan er op het gebied van powermanagement nog veel gebeuren. "Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat in de toekomst een manier komt waardoor de schijven niet volledig benut hoeven te worden", schetst hij. "Nu worden elke keer alle flash-celletjes geactiveerd als de schijf in gebruik is. Dat zou kunnen veranderen."