AMSTERDAM - Op 15 juli lanceert Microsoft Equipt, een consumentenpakket met onder meer Microsoft Office en Windows Live OneCare, dat wordt verkocht op abonnementsbasis voor 70 dollar per jaar.

Bryson Gordon, group product manager voor Microsoft Office: "We hebben gekozen voor de naam Equipt omdat de software kan worden gezien als een pakket waarmee klanten hun computers kunnen uitrusten met een aantal basisservices die ze op weg helpt. De naam sloeg aan bij consumenten tijdens de testfase."

Equipt stond voorheen bekend onder de naam Albany en werd gezien als een grote concurrent voor Google Docs, dat op dit moment de markt voor online Office-applicaties nog domineert.

Verkoop
Opmerkelijk is de methode waarop Microsoft dit product uitbrengt. In plaats van een wereldwijde download, zal Equipt in Amerika vanaf 15 juli alleen te koop zijn bij winkelketen Circuit City. Kort daarna zullen ook andere ketens zich aansluiten voor de verkoop. Microsoft heeft laten weten dat Equipt tegelijkertijd ook in andere landen zal worden verkocht, maar waar dit zal zijn en wat de abonnementsprijs in deze landen wordt, houdt het bedrijf nog voor zich.

De eerste geruchten over dit pakket doken op in maart, toen er werd gespeculeerd dat Microsoft van plan zou zijn om Office op een nieuwe manier aan te bieden, die concurrentie zou kunnen bieden aan Google Docs en andere goedkope of gratis gelijksoortige online pakketten.

De geruchten werden aangezwengeld door Microsoft zelf, dat naar een selecte groep mensen een uitnodiging zond met de vraag om een nieuw project, genaamd Albany, te testen. Deze mensen moesten vervolgens tekenen voor geheimhouding om mee te mogen doen aan de test. In april liet Microsoft weten welke producten het pakket zou gaan bevatten.

Google
De samenstelling en verkoopwijze van het pakket bevestigen wat Microsoft eerder al stelde: Equipt is geen concurrent voor Google Docs. Volgens Bryson Gordon is Equipt vooral gericht op mensen die minder kennis van computers hebben en die met één aankoop direct startklaar zijn om de computer op uiteenlopende manieren te gebruiken.

"Voor die klanten verlagen we met Equipt nu de drempel." Dit blijkt dan ook de reden waarom Microsoft in eerste instantie alleen kiest voor een release via Circuit City, een grote consumentenelektronicaketen.

Voor de prijs van één abonnement van 70 dollar kunnen gebruikers Equipt installeren op drie verschillende pc's.