AMSTERDAM - Een klopjacht door de politie in de VS heeft geleid tot de overgave van een voormalige hedgefondsmanager die een celstraf van 20 jaar probeerde te ontvluchten. De 48-jarige investeerder had enkele dagen voor zijn aanhouding zijn zelfmoord in scène gezet.

Samuel Israel, was in totaal 23 dagen voortvluchtig toen hij zichzelf woensdag aangaf bij een politiebureau in de staat Massachusetts. Dat gebeurde op aandringen van zijn moeder, melden diverse media donderdag.

Naast het internationale opsporingsbevel voelde Israel de druk van medische problemen. Ook arresteerde de politie zijn vriendin op verdenking van hulp bij zijn verdwijning.

Brug
Op 9 juni zette Israel zijn auto met draaiende motor op een brug en liet een afscheidsbrief achter. Video-opnamen lieten echter zien dat er vervolgens een auto stopte die de handelaar oppikte. De auto bleek van een kennis te zijn, die bevestigde dat Israel niet van de brug was gesprongen.

Agenten van de veiligheidsdienst FBI hadden in de dagen voorafgaand aan de overgave al contact weten te leggen met de voortvluchtige. Na zijn aanhouding werd de man direct voorgeleid aan de rechter en overgeplaatst naar een gevangenis in New York.

Bedrog
Israel bekende in 2005 schuld aan bedrog en oplichting als eigenaar en oprichter van Bayou Group, een durfinvesteringsfonds. Hij troggelde andere investeerders 450 miljoen dollar af op oneigenlijke gronden, beloofde fictieve winsten en verduisterde verliezen. Het schandaal betekende het einde voor Bayou en geldt als een van de grootste fraudezaken in de hedgefondswereld.

In de al jaren slepende rechtszaak is tot nu toe 115 miljoen dollar teruggegeven aan de slachtoffers van de oplichting. In totaal moeten Israel en een medeplichtige handelaar 300 miljoen dollar terugbetalen.