DEN HAAG - Het duurder maken van milieuvervuilend gedrag samen met het goedkoper maken van arbeid blijft het streven van het kabinet, maar voor nieuwe maatregelen ontbreekt momenteel voldoende draagvlak.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) maakte dat donderdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de dit jaar ingevoerde milieubelastingen, zoals onder meer de heffing op vliegtickets en op verpakkingen en de hogere accijns op brandstof.

Coalitiepartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks drongen aan op nieuwe plannen, maar een meerderheid in de Kamer vindt de optelsom van extra belastingen voor burgers dit jaar wel voldoende. Oppositiepartijen VVD en PVV zien de heffingen zelfs het liefst verdwijnen. Ook vanuit de samenleving klinkt regelmatig protest.

Verpakkingstaks
In de Kamer zijn veel zorgen over hoe de verpakkingenbelasting in de praktijk voor het bedrijfsleven uitpakt. Ondernemingen klagen al een tijd over de gestegen administratieve lasten. De Jager is met werkgeversorganisatie VNO-NCW in gesprek over verdere vereenvoudigingen. Dan gaat het onder meer over de vraag of pallets en kratten buiten de heffing kunnen blijven en over het verminderen van het aantal categorieën verpakkingen zodat er minder verschillende tarieven zijn.