TOKIO - De aandelenbeurs op Tokio sloot donderdag voor de elfde achtereenvolgende dag in het rood. Dit is de langste reeks van koersverliezen sinds 1953. De stijgende prijs van olie en aanhoudende zorgen over de staat van de wereldeconomie drukten de stemming, maar de verliezen bleven beperkt.

De toonaangevende Nikkei-index sloot 0,2 procent lager op 13.265,40 punten. Ook in Seoul was de stemming matig en verloor de Kospi-index 1,1 procent. De Australische All Ordinaries sloot 2,4 procent lager op 5088,4 punten. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een verlies van 2,1 procent op 21.242,78 punten.

In Tokio doken vooral grote exporterende bedrijven en scheepsvervoerders in de rode cijfers. Mitsubishi Electric sloot 3,6 procent lager en chipfabrikant Advantest verloor 1,8 procent. Containervervoerder Nipon Yusen kwam 1,4 procent lager uit.

Mitsubishi
Binnenlandse en financiële fondsen waren juist wel in trek. Mitsubishi UFJ Financial Group kreeg er 3,2 procent bij en Mizuho Financial Group boekte een winst van 2,3 procent.

Sanyo Electric kon een koerswinst van 3,4 procent schrijven, nadat het bedrijf bekendhad gemaakt volgend jaar een nieuwe fabriek voor de productie van lithiumbatterijen te bouwen.