"Onze aandeelhouders juichen ons toe", aldus Fortis opperhoofd Maurice Lippens. Ik zie het helemaal voor me, beleggers in de polonaise bij een koersval van 30 naar 10 euro. Na deze wanprestatie op alle fronten is het tijd om af te rekenen.

Door Hans Jager|Beursblik
 
CEO Jean-Paul Votron mag als aangeschoten wild op de troon blijven zitten. Eind mei was het nog "business as usual" maar vanwege "uitdagende marktomstandigheden" worden aandelen en obligaties bijgedrukt, het interim-dividend geschrapt, vastgoed verkocht en bedrijfsonderdelen afgestoten. Een debacle verpakt in mooie woorden: we hebben een dikke matras nodig...

Dividendbeleid
Votron verklaarde op 26 april in het blad Effect van de VEB dat de balans "absoluut in orde" was. Zowel Votron als Lippens lieten meerdere malen weten dat het aanpassen van het dividendbeleid het laatste is wat zou gaan gebeuren. En een paar maanden geleden kregen we nog te horen dat een extra kapitaalinjectie niet nodig is. De markt heeft ons gedwongen, is nu het verweer.

Redenen genoeg om het boetekleed aan te trekken zou je denken, maar u moet het doen met de mededeling "twee maanden geleden wisten we niet dat het zó slecht gaat in Amerika". En de koersval op de beurs? Dat ligt aan de belegger zelf omdat die het aandeel onvoldoende waardeert, durfde Lippens vorige week vrijdag te impliceren tegenover RTL-Z.

Het meest stuitende is nog wel de exorbitante salarisverhoging van Votron plus een bonus van 2,5 miljoen euro om zijn waardeloos geworden opties mee te compenseren. De acquisitie van ABN Amro is nog steeds een ‘werelddeal', ondanks dat Fortis zich garant moet stellen voor 10 miljard euro aan dubieuze vorderingen. Holle retoriek is kennelijk belangrijker dan realiteitszin.

Gifbeker
De vertrouwensbreuk met beleggers is het management volledig aan te rekenen. Net als zoveel andere banken probeerde Fortis met de ‘salami tactiek' elk kwartaal een beetje slecht nieuws te brengen in de hoop dat de kredietcrisis het volgende kwartaal voorbij is. Nu dat niet het geval blijkt moet de gifbeker alsnog in volle omvang worden leeggedronken. Hoezo pro-actief?

Adviesbureau Deminor, dat enkele grote aandeelhouders bijstaat, overweegt juridische stappen tegen Fortis. De bankverzekeraar heeft beleggers misleid zegt Deminor-bestuurder Erik Bomans in NRC Handelsblad. "Als we kunnen aantonen dat het bestuur bij Fortis al veel vroeger op de hoogte was van de solvabiliteitsproblemen en die dus verdoezeld heeft, dan heb je een juridische zaak."

Faillissementen
Maurice Lippens hoopt de aandacht van zijn eigen toko af te leiden door te waarschuwen voor een "complete meltdown" en massale faillissementen in de VS. Ondertussen is het vertrouwen in Fortis zo gedecimeerd dat de Belgische toezichthouder zich vorige week genoodzaakt voelde met een verklaring te komen dat er geen reden is "naar de bank te rennen en je geld eraf te halen".

Dit was het antwoord van Jean-Paul Votron op de salaris controverse in de Belgische media. "Slechts weinig mensen kunnen wat ik kan, net als weinigen kunnen wat Justine Henin kan." Votron en Lippens hebben beleggers onjuist, onvolledig, onduidelijk en ontijdig geïnformeerd. Justine Henin is inmiddels gestopt, beide heren doen er goed aan haar voorbeeld snel te volgen.