AMSTERDAM - De Arbeidsinspectie heeft bij een bliksemactie dit voorjaar 145 werkzaamheden in de bouw stilgelegd wegens valgevaar voor de bouwvakkers.

Verder werden bij de ruim vierhonderd verbouwingen en renovaties die werden gecontroleerd 43 boetes opgelegd. De beboete bedrijven werkten met onveilige steigers, ladders en trappen, licht het ministerie van Sociale Zaken donderdag toe.

Binnenstad
De inspecteurs bezochten de bouwplaatsen gedurende twee weken tijd. Ze concludeerden dat bouwbedrijven vooral in de binnenstad wegens ruimtegebrek vaak steigers vervangen door onveilige hoge ladders. Vallen van steigers en ladders is volgens de inspectie een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw.

Sommige bouwvakkers verwijderden op een onveilige manier asbest, constateerde de inspectie. Bovendien kwamen volgens de inspectie bij het zagen en slijpen kwartsstof vrij. Beide stoffen kunnen longziekten en kanker veroorzaken. Zeker tien bedrijven kregen hiervoor een boete opgelegd. Naast de stilleggingen en boetes deelden de inspecteurs 127 waarschuwingen uit.

Vorige maand meldde de Arbeidsinspectie nog dat bijna de helft van de bouwvakkers te zwaar tilt. De inspectie keek op 475 bouwplaatsen hoeveel kilo betonstaalvlechters, glaszetters en gevelmonteurs tijdens hun werk tillen. Te zwaar tillen kan lichamelijke klachten of zelfs arbeidsongeschiktheid veroorzaken.