SINGAPORE/LONDEN - Spanningen in het Midden-Oosten, een lagere dollar en magere macrocijfers uit de Verenigde Staten stuwden donderdag de prijs van olie naar een nieuw record.

Een vat lichte Amerikaanse olie steeg op de termijnmarkt voor grondstoffen naar een prijs van 144,57 dollar. In Londen kwam de Brent-olie (Noordzee-olie) voor het eerst boven de 145 dollar uit.

Een tegenvallend banencijfer uit de VS drukte woensdag de dollar. Omdat de prijs van olie in dollars wordt berekend, is een goedkopere dollar voor veel beleggers aanleiding om olie te kopen.

Aanval
Ook de spanningen rond Iran pakten ongunstig uit voor de olieprijs. De Iraanse minister van Olie waarschuwde eerder deze week dat zijn land zich fel zal verdedigen als het wordt aangevallen. Volgens Teheran heeft Israël vorige week militaire oefeningen gehouden voor een eventuele aanval op Iraanse kerninstallaties.

Eerder dreigde Iran al de Straat van Hormuz in de Perzische Golf af te sluiten als het wordt aangevallen. De waterweg is van groot belang voor de vervoer van olie in het gebied.