NEW YORK - De beurzen in New York konden woensdag de bescheiden winst bij de openingsbel niet vasthouden. Winstwaarschuwingen van met name technologiefondsen deden het sentiment keren. Een verder naar recordhoogte stijgende olieprijs deed de beurzen verder wegzakken.

Aan het einde van de handelsdag noteerde de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen 1,5 procent, of wel 166,75 punten, lager op 11.215,51 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,8 procent (- 23,39 punten) naar 1261,52 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 53,51 punten, of wel 2,3 procent en belandde op 2251,46 punten.

Autofabrikant General Motors, die dinsdag nog de beurzen omhoog trok, was woensdag medeverantwoordelijk voor de negatieve stemming op Wall Street. Het aandeel onder de Dow-fondsen sloot 15,1 procent lager. Zakenbank Merrill Lynch gaf de autofabrikant een afwaardering na weliswaar beter dan verwachte, maar slechte verkoopcijfers over de maand juni.

Record
Daarbij schoot de prijs van een vat olie omhoog en stipte een nieuw recordbedrag aan van 144,02 dollar per vat. Als gevolg van die stijgende olieprijs bevonden zich onder de dalers dan ook veel luchtvaartmaatschappijen. De moedermaatschappij van American Airlines, AMR, verloor 4,7 procent. Het bedrijf gaf aan misschien negenhonderd banen te moeten schrappen onder het vliegtuigpersoneel als gevolg van de hoge olieprijzen.

Het aandeel Continental Airlines daalde met 11,2 procent. Vliegtuigbouwer Boeing was met een min van 2,4 procent een van de dalers aan de Dow-Jonesindex. Andere dalers waren machinefabrikant Caterpillar (-4,9 procent) en aluminiumconcern Alcoa (-6,8 procent). Microsoft noteerde 3,7 procent lager na een bericht in de Wall Street Journal dat het op zoek is naar andere mediapartners om alsnog Yahoo! over te nemen.

Banen
Ook was er teleurstelling over een tegenvallend cijfer over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven. Particuliere werkgevers in de VS hebben in juni 79.000 banen geschrapt, zo bleek woensdag uit cijfers van salarisverwerker ADP. Analisten rekenden in doorsnee op een afname van 20.000. Het is het grootste banenverlies in het Amerikaanse bedrijfsleven sinds november 2002.

"Ik denk dat dit een voortduring van de neerwaartse trend is en misschien zelfs wel angst voor het nieuws van morgen", aldus een handelaar. Donderdag wordt een belangrijk macrocijfer over werkloosheid gepubliceerd. Dat is ook de dag waarop naar verwachting de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen. Een renteverhoging zal de euro sterker maken en dus een negatief effect hebben op de dollar.

"Beleggers lijken wel op zoek te zijn naar elk stukje nieuws dat negatief kan zijn en die houding weegt zwaar op het sentiment in de markt", aldus een strateeg.

Kapitaal
De zwaar getroffen financiële sector op Wall Street profiteerde van de bekendmaking door Deutsche Bank en zakenbank UBS dat in het tweede kwartaal geen extra kapitaal hoeft te worden aangetrokken. Zakenbank JPMorgan Chase steeg 1,7 procent. Lehman noteerde een winst van 6,7 procent. Met de winsten werd de negatieve spiraal veroorzaakt door General Motors iets teniet gedaan.

Na de slotbel in New York stond de euro op 1,5880 dollar tegen 1,5870 dollar aan het einde van de Europese handelsdag woensdag.