VENLO - Printer- en kopieermachinefabrikant Océ gaat zeshonderd extra banen schrappen om de economische tegenwind op te vangen. Het bedrijf bespaart hiermee vanaf volgend jaar 50 miljoen euro. Dat heeft Océ donderdag bekendgemaakt na tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal.

Op de beurs in Amsterdam werd het aandeel hard afgestraft. Het bedrijf verloor bij de opening van de handel 20 procent van zijn waarde.

"De economische tegenwind heeft ook in het tweede kwartaal onze markten en daarmee onze resultaten beïnvloed", zei Océ-bestuursvoorzitter Rokus van Iperen in een toelichting op de cijfers. Volgens hem heeft vooral de economische vertraging in de Amerikaanse bouwsector gevolgen voor de verkopen.

Vanwege de onzekere economische situatie waagt Océ zich niet aan een voorspelling over de rest van het jaar.

Landen
De banenreductie zal volgens het bedrijf in alle landen waar Océ actief is, worden doorgevoerd. In 2008 levert het besparingsprogramma een extra kostenpost van 45 miljoen euro op, in 2009 nog eens 20 miljoen euro.

De resultaten van printerfabrikant Océ lijden vooral onder de economische teruggang in de Verenigde Staten. In het tweede kwartaal van 2008 daalde de nettowinst met bijna driekwart tot 5,5 miljoen euro. De kwartaalomzet daalde ruim 9 procent tot 704,7 miljoen euro.

De resultaten vielen zwaar tegen. Vijf analisten rekenden gemiddeld op een daling van de nettowinst van ongeveer 20 procent. De omzetdaling zou volgens de verwachting op 5 procent uitkomen.

Bouw
Volgens Rabobank-analist Frank Claassen heeft Océ ook in Europa te kampen heeft met minder vraag vanuit de bouwsector. "Dat je in Europa een slowdown in de bouwsector ziet, is minder goed nieuws."

De omzet van de divisie Digital Documents Systems (DDS), de grootste divisie van Océ die printers maakt voor kantoren en printercentra, liep bijna 5 procent terug. Een groot aantal klanten van Océ stelt grote investeringen uit wegens de huidige onrust op de financiële markten.

Bij de kleinere divisie Wide Format Printing Systems (WFPS), die printers maakt voor onder meer billboards, daalde de omzet met 1 procent. Océ wijdt dit aan de vertraging van de Amerikaanse bouwsector die een gevolg is van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

De nieuwe ontslagronde komt bovenop een eerdere banenreductie van 350 man die inmiddels vrijwel is afgerond. Dit heeft Océ in de eerste helft van dit jaar 20 miljoen euro aan kosten bespaard.