AMSTERDAM - De positieve stemming op de Europese effectenmarkten sloeg woensdagmiddag om, toen een tegenvallend cijfer over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten de handelslust temperde. De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in juni het scherpst gedaald sinds november 2002.

In Amsterdam sloot hoofdindex AEX 6,12 punten (1,5 procent) lager op 408,40 punten. Handelaar Erik Nugteren van De Vries & Co ziet het somber in voor de beurs de komende tijd. "Het enige wat ik hoop is dat we iets positiefs uit de komende tweedekwartaalcijfers kunnen halen."

De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 5,76 punten (1 procent) tot 562,57 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen beide 1 procent terug. Kort voor het slot in Amsterdam zakte ook de beurs in Frankfurt in de min (0,2 procent).

Deutsche Bank
Een gunstig bericht van Deutsche Bank zorgde ervoor dat de financiële sector in Europa de dans ontsprong. De bank verwacht in het tweede kwartaal weer winstgevend te zijn, nadat het concern in het voorgaande kwartaal in de rode cijfers terecht was gekomen.

Deutsche Bank maakte op de beurs in Frankfurt een sprong van 3,9 procent. Bij de grote fondsen in Amsterdam gingen Fortis en ING respectievelijk 2,3 en 1,3 procent vooruit.

TomTom
Producent van navigatiesystemen TomTom zag aan het einde van de dag 7 procent van de beurswaarde verdampen. Woensdagmiddag kreeg de Finse mobieltjesmaker Nokia van Europees commissaris Kroes (Mededinging) toestemming voor de overname van kaartenmaker Navteq.

Bij de MidKappers schoot SNS Reaal 3,1 procent omhoog. Dat had volgens een handelaar te maken met een gunstig analistenrapport over de bankenverzekeraar van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Ook BinckBank (plus 0,8 procent) toonde herstel na de scherpe koersdalingen van de afgelopen tijd.

AMG
De producent van onder meer specialistische metalen AMG moest de winst van eerder op de dag inleveren en noteerde een min van 5,7 procent. De koersdaling is opvallend, want het bedrijf heeft dinsdagavond een nieuwe order bekendgemaakt ter waarde van 90 miljoen dollar voor een techniek die gebruikt wordt bij het maken van cellen voor zonnepanelen.

Het echte vuurwerk kwam woensdag van de Londense beurs. Het detailhandelsconcern Marks & Spencer kelderde 24,5 procent. De onderneming joeg beleggers de schrik op het lijf met een waarschuwing voor een tegenvallende winst. Waarschijnlijk zullen er nog meer winstwaarschuwingen volgen wegens de verslechterende consumentenbestedingen.

Taylor Wimpey
Bij de Britse huizenbouwer Taylor Wimpey waren de rapen helemaal gaar. Het concern zag in één klap ruim 40 procent van zijn beurswaarde in rook opgaan na de mededeling dat het niet is gelukt om extra kapitaal op te halen wegens de huidige moeilijke marktomstandigheden.

De euro noteerde woensdagmiddag 1,5866 dollar, tegen 1,5770 aan het einde van de handelsdag in Europa dinsdag.