AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) stuurt woensdagmiddag een brief naar uitgeverij Wegener waarin een ultimatum wordt gesteld dat aanstaande maandag om 12.00 uur afloopt. De bond wil dat een gepland reorganisatieplan bij de uitgever van regionale kranten van tafel gaat.

"Als dat niet gebeurt, voelen wij ons vanaf dat moment vrij om actiemiddelen in te zetten die ook het publiek schaden", aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning woensdag. Ondanks het feit dat nog niet alle redacties van de Wegener-kranten hebben vergaderd over mogelijke acties, schrijft de NVJ de brief wel namens alle Wegener-journalisten.

Het feit dat woensdag al een aantal Wegener-kranten (De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad) aangaven actiebereid te zijn steunt Bruning in zijn inschatting dat hij de brief namens alle Wegener-redacties kan sturen. Donderdag vergaderen Twentsche Courant/Tubantia, het Eindhovens Dagblad, BN/de Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) nog over het plan.

Ook op donderdag hoopt Bruning met een delegatie van de NVJ een gesprek te krijgen met de directie van Wegener. Tot dit moment heeft hij nog geen idee of dat gaat lukken.