PARIJS - Werkgevers in westerse landen discrimineren nog altijd op geslacht en afkomst. Dit concludeert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in haar nieuwste arbeidsmarktstudie.

"Discriminatie is nog altijd een obstakel op de arbeidsmarkt" stelt de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gúrria, in een verklaring. "Veel bedrijven hebben niet alleen een glazen plafond, maar ook een glazen deur die vrouwen en minderheden buiten houdt."

In de dertig geïndustrialiseerde lidstaten van de OESO verdienen vrouwen gemiddeld 17 procent minder dan mannen. Een derde van dit verschil kan volgens de OESO niet worden verklaard door verschillen in opleiding, ervaring of andere eigenschappen, maar ontstaat door discriminatie.

Sollicitatiegesprek
Uit het onderzoek blijkt ook dat werkzoekenden uit minderheidsgroepen nog altijd aanzienlijk meer moeite moeten doen om een sollicitatiegesprek te krijgen dan personen uit de meerderheidsgroep. Gemiddeld hebben ze ruim 40 procent meer brieven nodig voor een uitnodiging.