FRANKFURT - De ogen van de wereldeconomie zijn donderdag gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens alle deskundigen staat het vast dat de ECB de rente met een kwart procentpunt zal verhogen tot 4,25 procent.

Met de eerste renteverhoging sinds 13 juni vorig jaar doet de ECB een poging de sterk stijgende inflatie in de eurolanden in te dammen. Centralebankpresident Jean-Claude Trichet liet vorige maand tot verrassing van de financiële wereld al doorschemeren dat de rente in juli omhoog zal gaan.

De inflatie in de eurozone kwam in juni uit op het recordniveau van 4 procent. Dit is ver boven de door de ECB nagestreefde waarde van 2 procent. Een renteverhoging wordt daardoor min of meer onvermijdelijk. De hogere rente maakt krediet duurder, waardoor de vraag naar goederen afneemt en de prijzen minder hard stijgen.

Investeringen
Niet iedereen juicht een verhoging van de rente echter toe. Europa ziet zich niet alleen geconfronteerd met een toenemende inflatie, maar ook met steeds somberdere vooruitzichten voor de economische groei. Een verhoging van de rente dempt de investeringen en de consumptie en kan de Europese economie verder de das om doen.

Vooraanstaande Duitse, Spaanse en Franse politici hebben de afgelopen week getracht de ECB op dit risico te wijzen. Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy gelooft niet in de heilzame werking van een renteverhoging. "De ECB moet zich ook vragen stellen over de economische groei in Europa en niet alleen over inflatie", zei hij maandag in een interview op de Franse televisie. "De huidige inflatie komt door de hoge olieprijs. Je kan de rente verdubbelen of verdrievoudigen, maar dat zal de prijs van een vat olie niet laten dalen."

Trichet en de ECB houden het vizier voorlopig echter ferm gericht op de stijgende prijzen. "Als we niet resoluut optreden bestaat het risico dat de inflatie ontploft", herhaalde Trichet woensdag in Die Zeit.