AMSTERDAM - Terwijl de koopbereidheid zienderogen daalt, raken ook de prijzen van huizen in een dip. Dat voorspelt woningsite Miljoenhuizen.nl woensdag.

"Steeds meer huizen staan steeds langer te koop. Het langer te koop staan van woningen is een bekende voorbode van dalende prijzen," zegt Nico Schoonderwoerd, eigenaar van de site. "De huizenmarkt heeft een keerpunt bereikt."

De huizenprijzen stegen in mei en juni nog licht, maar de groei staat in schril contrast met voorgaande jaren waarin maandelijks groeicijfers van ruim vier procent te zien waren. In mei stegen de gemiddelde prijzen voor het eerst sinds 1996 minder dan drie procent.

Verschillen
De gegevens van Miljoenhuizen laten grote regionale verschillen zien. In Haarlem werden in juni huizen gemiddeld 19 procent duurder. In Amsterdam namen de prijzen met 16 procent. In Arnhem daalden de prijzen met 3 procent.

Miljoenhuizen baseert zich op de prijzen van online te koop staande huizen. Nieuwbouw wordt niet bij de gegevens betrokken. Die prijzen zijn minder flexibel en geven daarom een ander beeld van de huizenmarkt aldus de site.

Somber
Volgens een enquête van de huizensite Huislijn.nl ziet 75 procent van de potentiële huizenkopers de toekomstige prijsontwikkeling somber in. Ook Huislijn verwijst naar stijgende rentes en voegt daaraan toe dat strengere kredieteisen van banken dit effect nog versterken.