DEN HAAG - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) overweegt naar de rechter te stappen omdat de club vindt dat beleggers gedupeerd zijn bij de overname van voedingsmiddelenconcern Numico door het Frans Danone. Dat meldde de VEB woensdag.

Het onderzoek naar Numico loopt nog steeds, aldus een woordvoerder van de AFM. Behalve naar voorkennis, kijkt de toezichthouder ook of Numico beleggers koersgevoelige informatie heeft onthouden. Dat de studie nu al bijna een jaar duurt, is normaal, vindt de zegsman. "Het gaat om ingewikkeld en intensief onderzoek."

Als de AFM vaststelt dat er sprake is geweest van marktmisbruik, kan Numico een boete krijgen. Het onderzoek kan ook leiden tot strafrechterlijke vervolging van oud-bestuursleden van Numico. De belangrijkste bestuurders bij Numico waren topman Jan Bennink en zijn financiële man, Jean-Marc Huet.

De overname van Numico leverde veel rumoer op. De beloning van bijna 90 miljoen euro die Bennink opstreek als gevolg van de overname, leidde tot verontwaardiging. De VEB noemde de beloning absurd. Minister Wouter Bos zei kort erna dat hij wil dat bedrijven openbaar maken welke extra beloningen hun bestuurders vangen bij een fusie of overname.