WASHINGTON - De sterke stijging van de voedsel- en brandstofprijzen bedreigt de economische stabiliteit van veel arme landen. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuw rapport over de invloed van de prijsstijgingen.

Verschillende landen staan "op het punt van omvallen" vanwege de hoge voedsel- en brandstofprijzen, stelde IMF-topman Dominique Strauss-Kahn bij de presentatie van het rapport. "Als de voedselprijzen verder stijgen en olie blijft zo duur als nu, dan zal het verschillende regeringen niet lukken om hun volk eten te geven en tegelijkertijd de economische stabiliteit te handhaven."

De hele wereld heeft volgens het IMF last van de explosief gestegen prijzen van olie en voedsel, maar de pijn wordt het sterkst gevoeld in arme landen die afhankelijk zijn van de import van voedsel en olie. De duurdere import kost Afrikaanse landen volgens het IMF nu al 2 tot 3 procent van het bruto binnenlands product meer dan voorheen.

Hongerigen
Het onderzoek benadrukt de noodzaak van een gecoördineerde aanpak door landen, donoren en internationale instituties. "We moeten manieren vinden waarmee we de hongerigen kunnen voeden en de hardbevochten economische stabiliteit kunnen bewaren", aldus Strauss-Kahn.