AMSTERDAM - De meeste verzekeraars hebben informatie over beleggingsverzekeringen onvolledig en niet op tijd geleverd aan onderzoekers van het Instituut Financieel Onderzoek (IFO).

Dat heeft IFO-bestuursvoorzitter Evert Jan Lammers woensdag gezegd, in reactie op berichtgeving daarover in Het Financieele Dagblad.

De Kamer eist al lange tijd duidelijkheid voor de 6,5 miljoen polishouders van beleggingsverzekeringen met hoge kosten. Het IFO deed in opdracht van minister Wouter Bos van Financiën onderzoek naar de zogenoemde woekerpolisaffaire. Dat onderzoek liep constant vertraging op. Bos trok de opdracht uiteindelijk in, omdat het IFO volgens hem onvoldoende kwaliteit leverde.

Onvolledig
Lammers benadrukt dat het onderzoek niet volledig was, omdat van veel verzekeraars nog informatie ontbrak. Alleen Fortis en Centraal Beheer hadden de voor de onderzoekers benodigde informatie bijtijds en volledig geleverd. "De overige verzekeraars hadden meer tijd nodig", aldus de voorzitter. "En wij wilden ze die paar weken extra best geven."

Bos heeft inmiddels de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gevraagd de woekerpolisaffaire te onderzoeken. Een Kamermeerderheid heeft aangeven dat zij liever wil dat het IFO zijn werk afmaakt. De verwachting is dat er dan sneller resultaat is. De AFM kan op z'n vroegst in oktober met een eerste rapport komen.

Het IFO wil niet meer rechtsreeks onder het ministerie werken aan de zaak. "Het is zo'n heikele zaak geworden", aldus Lammers. "We verwachten dat de AFM gebruik zal maken van ons onderzoek en we hebben onze medewerking toegezegd."