NEW YORK - De aandelenmarkten in New York zijn dinsdag in mineur begonnen, maar matigden de verliezen in de loop van de dag en bogen deze om in winst. Aanhoudende zorgen over de financiële sector en de hoge olieprijs drukten weliswaar nog op het sentiment.

De twee beter dan verwachte macrocijfers die kort na opening werden gerapporteerd, konden in eerste instantie geen soelaas bieden. Maar beter dan verwachte verkoopcijfers in juni voor autofabrikant General Motors trokken de beurzen omhoog.

Na de slechtste junimaand sinds 1930 begon de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen het nieuwe kwartaal met een verlies, maar zette dit in een eindsprint om in winst. De index sloot 0,3 procent hoger, of wel 32,23 punten, op 11.382,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,4 procent (4,91 punten) tot 1284,91 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent, of wel 11,99 punten op een eindstand van 2304,97 punten.

Inkoopmanagersindex
Een half uur na opening van de handel werd de zogenoemde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bekendgemaakt. Daaruit kan worden opgemaakt of de crisis op de financiële markten ook aan het overslaan is op andere sectoren van de economie en hoe hard de Amerikaanse economie afkoelt. De index voor juni kwam onverwacht hoger uit. Met een stand van 50,2 is er sprake van een toename van de industriële activiteit ten opzichte van de voorgaande maand.

Ook de macrocijfers over de bouwuitgaven in de Verenigde Staten waren beter dan verwacht. Wel daalden de bouwuitgaven wederom (met 0,4 procent). Het is de vijfde opeenvolgende maand dat de bouwuitgaven omlaag gaan.

Autofabrikant General Motors werd door beleggers beloond met beter dan verwachte verkoopcijfers. Het angstige vermoeden dat de hoge olieprijzen ook hun weerslag zouden hebben op de resultaten van bedrijven werd hierdoor iets in de kop gedrukt. Het aandeel was de grootste stijger onder de hoofdfondsen en noteerde een halfuur voor het slot een winst van ruim 2,2 procent. Eerder noteerde het aandeel een winst van 12 procent.

Verrassing
"General Motors was een verrassing. Mensen verwachtten meer verschrikkelijke cijfers", aldus een strateeg. Maar omdat de prijzen voor olie hoog blijven en de financiële sector nog zwak blijft, verwacht de marktvorser niet dat de markten snel terug zullen veren. In het eerste halfjaar verloor de Amerikaanse beurs flink evenals de Europese beurzen.

American Express profiteerde van een opwaardering van zakenbank UBS en noteerde een plus van 6,2 procent. Andere stijgers waren de grootste bank van de Verenigde Staten Citigroup (2,2 procent), pharmaceut Merck & Co (1,8 procent) en fastfoodketen McDonald's (1,9 procent).

Afschrijvingen
Banken en verzekeraars deden het eerste slecht op de beurzen, maar maakten veel van hun eerdere verliezen goed. Beleggers bleven bezorgd over meer afschrijvingen. Bank of America en zakenbank JP Morgan Chase boekten aanvankelijk flinke verliezen, maar eindigden op -0,2 en respectievelijk 0,3 procent.

Zakenbank Lehman Brothers was een uitblinker onder de financiële fondsen. Het aandeel eindigde 5,8 procent hoger tot 20,96 dollar, na maandag nog 11 procent te zijn gedaald. Er gaan geruchten over een verkoop van de bank voor 15 dollar per aandeel. Mogelijk zou het Britse Barclays Lehman willen overnemen.

De euro was aan het einde van de handelsdag in New York 1,579 dollar waard vergeleken met 1,577 aan het einde van de handelsdag in Europa.