LOS ANGELES - De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat flink snoeien in zijn winkelbestand en personeel. In totaal zullen zeshonderd onder de maat presterende winkels verdwijnen.

Ruim 12.000 werknemers moeten vrezen voor hun full- of parttime baan. Deze plannen maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het bedrijf zal een last van meer dan 325 miljoen dollar nemen om de reorganisatie te betalen.

Het meerdendeel van de in totaal zeshonderd winkels zal voor het einde van het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2008-2009, dat in september 2009 zal eindigen, gesloten zijn. Starbucks meldde dat het grootste deel van de te sluiten winkels al voor boekjaar 2005-2006 open was.

Starbucks lijkt zijn hoogtijdagen in de Verenigde Staten te hebben gehad. Het aantal nieuw te openen zaken zal lager zijn dan aanvankelijk gepland. Internationaal wil de koffieketen wel verder groeien.

Begin juni werd bekend dat Starbucks de komende drie jaar 150 nieuwe vestigingen wil openen in Groot-Brittanniê, Duitsland en Frankrijk. In Nederland heeft Starbucks twee filialen op luchthaven Schiphol.