AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten waren dinsdag in een negatieve stemming. Hoewel de aandelenkoersen over een breed front achteruit gingen, liepen vooral de financials averij op.

De handel werd de gehele dag gedomineerd door de aanhoudend hoge olieprijs en zorgen over de situatie in de financiële sector. Een negatieve opening van Wall Street zette de beurzen extra onder druk. Zelfs beter dan verwachte data uit de Verenigde Staten konden het tij op de Europese aandelenmarkten niet keren.

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, verloor 11,41 punten, ofwel 2,7 procent, tot 414,52 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, daalde 14,33 punten (2,5 procent) tot 568,33 punten. In Europa was de stemming al niet veel beter: Londen verloor 2,6 procent, terwijl de Duitse en Franse beurzen respectievelijk 1,6 en 2,1 procent verloren.

Aegon
Bij de grote fondsen in Amsterdam verloren Fortis, ING en Aegon tussen de 2,4 en 3,7 procent. Ook in de rest van Europa presteerden de financials slecht. Dat had mede te maken met een gerucht over de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, die zou worden overgenomen voor een bedrag ver onder de huidige aandelenkoers.

"Heel nerveus", zo typeerde Cees Smit van Today's Beheer de beurshandel. De handelsvolumes waren volgens hem aan de lage kant. "De liquiditeit is niet hoog. Je kunt merken dat al veel mensen met vakantie zijn."

TomTom
TomTom, producent van navigatieapparatuur, maakte een smak van 7,1 procent tot 16,97 euro, ruim onder de introductiekoers van het aandeel in mei 2005. Volgens handelaren had dit te maken met zorgen over liquiditeitsproblemen bij het bedrijf. Een woordvoerder van TomTom stelde echter dat er geen problemen zijn.

Het telecomconcern KPN en bierbrouwer Heineken waren de enige fondsen die het hoofd boven water konden houden in de AEX met een plus van respectievelijk 0,7 en 1,5 procent. Maandag was het aandeel KPN ook al populair. Dat had te maken met speculaties over France Télécom, dat interesse zou hebben in het bedrijf.

InnoConcepts
Het uitvindersbedrijf InnoConcepts kon zich onttrekken aan de malaise en werd 8,2 procent meer waard. Beleggers reageerden enthousiast op de aankondiging dat er een samenwerking komt met het voedingsmiddelenbedrijf Sara Lee.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,5776 dollar vergeleken met 1,5745 dollar bij het slot van de Europese handel maandag.