ROTTERDAM - Het Duitse energiebedrijf Eon gaat 10 miljoen euro investeren in een Nederlandse project voor de afvang van uitgestoten CO2. Dat maakte topman Wulf Bernotat dinsdag bekend.

Het gaat om het project CATO-2, waaraan ook partners als het ministerie van Economische Zaken, TNO en universiteiten deelnemen. Eon tekende dinsdag een intentieverklaring met TNO.

Volgens Eon blijft de inzet van fossiele brandstoffen als olie en kolen essentieel om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar energie, maar draagt het afvangen en opslaan van het daarbij uitgestoten broeikasgas CO2 bij aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Project
In het kader van het CATO-1 project nam Eon Benelux in april van dit jaar een testlocatie in gebruik. De ervaringen met deze proeffabriek vormen de basis voor het tweede project. Dat bestaat uit onderzoek naar de hele keten van het afvangen van CO2 en capaciteitsvergroting. De nadruk ligt op de ontwikkeling van een grotere proefinstallatie in de regio Rotterdam-Rijnmond.