DEN HAAG - CDA en VVD houden grote twijfels over de keuze van minister Wouter Bos (Financiën) om de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek te laten doen naar de woekerpolissen.

CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma vroeg zich dinsdag hardop af of Bos wel zijn uiterste best heeft gedaan om nog iets te maken van het werk van het Instituut Financieel Onderzoek (IFO) dat zich anderhalf jaar over de beleggingsverzekeringen boog. Na verscheidene vertragingen en een teleurstellend concept heeft Bos geen vertrouwen meer in het IFO.

VVD-Kamerlid Frans Weekers wil dat het IFO alsnog zijn studie kan afmaken. Daarna kan de AFM altijd nog verder onderzoek doen. Als Bos vasthoudt aan het AFM-onderzoek, vrezen CDA en VVD reputatieschade voor de financiële toezichthouder als die niet aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen.

Beleggingsverzekeringen
Bij de woekerpolissen gaat het om beleggingsverzekeringen waar mogelijk hoge kosten aan verbonden zijn. De Kamer eist al een jaar lang duidelijkheid voor de 6,5 miljoen polishouders.

Tijdens het laatste Kamerdebat over het onderwerp bleek al dat een meerderheid het IFO zijn werk wilde laten afmaken. De verwachting bij CDA, VVD, SP en PVV is dat er dan sneller resultaat is. De AFM kan op z'n vroegst in oktober met een eerste rapport komen.

Bos
Bos heeft er steeds op gewezen dat onder de regie van de AFM het IFO een rol kan blijven spelen. Maar een lijmpoging ziet hij niet zitten, omdat hij twijfels houdt of het IFO snel aan de verwachtingen kan voldoen.

De Kamer eist dat van de meest relevante van de ongeveer 1200 producten alle "namen en rugnummers" op tafel komen. Het IFO slaagde daar vooralsnog niet in, omdat naar eigen zeggen de verzekeraars onvoldoende meewerken. PvdA en GroenLinks steunen de lijn van Bos. De Kamer spreekt woensdag weer met Bos over de kwestie.