BRUSSEL - Loonsverhogingen zetten helemaal niet aan tot inflatie zoals de Europese Centrale Bank (ECB) beweert, stelde de Europese federatie van vakbonden ETUC dinsdag.

De ECB waarschuwt al enkele weken dat de lonen niet te hard mogen stijgen. De fabrikanten zouden die hogere lonen doorberekenen in de toch al sterk gestegen prijzen. "Onzin. Daar is geen bewijs voor", zegt John Monks, secretaris-generaal van de Europese federatie van 82 vakbonden.

Volgens hem zijn er al veel cao's voor volgend jaar afgesloten met een normale stijging van circa 3 procent. Onderhandelaars houden bovendien ook rekening met de economische situatie, verzekert Monks. Hij doelt daarbij op de terugvallende groei, een overgewaardeerde euro, de kredietcrisis en dalende huizenprijzen in enkele landen. Die zijn volgens hem nauwelijks een basis voor verdergaande loonstijging.

De EU-vakbond noemt juist de verwachte renteverhoging door de ECB gevaarlijk voor de economie. Die kan de economie verder afremmen, aldus de bond.