ZOETERMEER - De vakbonden zijn woedend op de MBO Raad en de HBO-raad omdat deze koepelorganisaties voor het middelbaar beroepsonderwijs en de hogescholen zich terugtrekken uit het akkoord over de verhoging van de salarissen voor leraren.

Dat hebben de Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs dinsdag gezegd. "Dit is een heel ernstige situatie. De MBO Raad en de HBO-raad proberen nu terug te onderhandelen. Dat is onbegrijpelijk en onverantwoordelijk", zegt voorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs.

"Zij laten zien een partner te zijn waarmee niet te praten valt", zegt Rog verder. AOb-voorzitter Walter Dresscher stelt: "Ze breken hun woord en lossen de lerarentekorten in het beroepsonderwijs niet op."

Akkoord
In april sloten minister Ronald Plasterk van Onderwijs, de vakbonden en de scholen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs een akkoord waarmee op termijn 1 miljard euro in de salarissen van leraren wordt gestoken.

Het akkoord wordt later op dinsdag officieel ondertekend. De weigering van de MBO Raad en de HBO-raad betekent dat leraren op die scholen op termijn 170 miljoen euro aan loonsverhoging mislopen. De basisscholen en de middelbare scholen zullen het akkoord wel officieel bekrachtigen.