PARIJS - De olieproductie zal in de komende vijf jaar minder hard groeien dan eerder werd aangenomen. Het aanbod van olie zal in 2013 daardoor nog maar net groot genoeg zijn om te voldoen aan de vraag.

Dit stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dinsdag in een nieuw onderzoek naar de oliemarkt op de middellange termijn.

Volgens de energie-adviseur van 27 geïndustrialiseerde landen groeit de productiecapaciteit van de olieproducerende landen tot 95,33 miljoen vaten (van 159 liter) per dag in 2013. Dat zijn 2,7 miljoen vaten per dag minder dan eerder werd verondersteld. Tot 2010 stijgt het aanbod volgens de berekeningen van het IEA nog aanzienlijk, daarna neemt de aanwas echter sterk af.

Behoefte
Volgens het IEA is er in 2013 behoefte aan 94,14 miljoen vaten per dag. De groei van de vraag naar olie komt in de visie van het IEA voor 90 procent voor rekening van de opkomende economieën in Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. In Europa blijft de oliebehoefte de komende jaren stabiel.

De olieprijs, die maandag een recordniveau van ruim 143 dollar per vat bereikte, stijgt volgens het energie-adviesbureau, doordat er veel meer vraag naar olie is dan voorheen. Speculanten, die volgens de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) de drijvende kracht zijn achter de hoge olieprijs, spelen daarbij geen rol.

"Speculatie kan een kortstondig effect op de prijs hebben. Het feit dat bijna alle producenten de capaciteit volledig benutten en we geen toename van de voorraden zien, wijst er echter op dat de huidige ontwikkeling van de olieprijs door de markt wordt bepaald", aldus het IEA.