AMSTERDAM - De hal van de Tweede Kamer was dinsdag rond het middaguur het toneel van protest tegen de accijnsverhoging op diesel en de vliegbelasting, twee maatregelen die dinsdag van kracht werden.

Brancheorganisatie Bovag en de ondernemingsraden van vliegmaatschappijen KLM, Martinair en Transavia overhandigden petities aan de vaste Kamercommissie van Financiën.

Volgens de vliegmaatschappijen is de vliegtaks, waarbij de tickets binnen Europa ruim elf euro duurder worden en voor vluchten buiten Europa een toeslag geldt van 45 euro, slecht voor de concurrentiepositie van de maatschappijen. In andere landen bestaat de belasting niet. "De vliegbelasting zal veel passagiers de grens overjagen waardoor de banengroei in de luchtvaart afneemt", zo stelde de afvaardiging van KLM, Martinair en Trnasavia.

De Bovag rondde dinsdag de 'Schatkist-Tour' tegen de accijnsverhoging op diesel af door een dvd te overhandigen met reacties op de maatregel. Tijdens de toer langs pompstations hebben honderden automobilisten hun commentaar gegeven op de verhoging van de dieselprijs. Een woordvoerder van de Bovag hoopt dat de 'persoonlijke verhalen' op de dvd de Tweede Kamer doet besluiten om de accijnsverhoging terug te draaien en af te zien van de geplande btw-verhoging op 1 januari

Lees meer op: Dossier Brandstofprijzen