BRUSSEL - De Europese Commissie en het European Space Agency (ESA) hebben dinsdag de aanbesteding opengesteld voor het eerste Europese gps-systeem. Met de opdracht is 3,4 miljard euro gemoeid: het is de grootste aankoop van de Europese Unie ooit.

Dertig satellieten moeten vanaf 2013 de Europese variant van het Amerikaanse gps-systeem worden. De navigatiesystemen van automobilisten kunnen zich dan oriënteren op EU-satellieten.

Vooral de grote Europese bedrijven als Thales en EADS komen in aanmerking voor de opdrachten. Het Nederlandse Dutch Space uit Leiden, eigendom van EADS, meldde eerder mee te dingen naar de bouw van zonnepanelen voor alle satellieten. Ook een reeks consultancybureaus uit Nederland is in de race voor het toepassen van bepaalde technieken.

Website
De te vergeven opdrachten zijn dinsdag geplaatst in het officiële blad van de EU en de website van de ESA. De regels bepalen dat veel verschillende bedrijven gaan meebouwen. De EU wil namelijk voorkomen dat het afhankelijk wordt van een bepaalde leverancier, zoals bij een vorige poging de klus aan te besteden.