AMSTERDAM - Exploitanten van speelautomaten stappen naar de rechter om de nieuwe kansspelbelasting die op 1 juli is ingegaan aan te vechten. Dat zei algemeen secretaris Jan Willem Wijsman van de branchevereniging VAN Speelautomaten dinsdag.

"In plaats van 19 procent btw betalen we nu 29 procent kansspelbelasting. Dat komt in de praktijk neer op een verdrievoudiging", stelde Wijsman. Voorzitter Annette Kok van VAN Speelautomaten vulde aan dat door de vooraftrek van de 19 procent btw voorheen effectief 10 tot 12 procent aan belastingheffing overbleef.

Volgens is Kok de 100 miljoen euro die staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager met de belastingmaatregel wil ophalen "te veel geld". VAN Speelautomaten is in gesprek met de belastingdienst. "Weinig ondernemers zullen zich zo naar de slachtbank laten leiden. Wij willen uitstel van betaling bij de rechter aanvragen", verklaarde Kok.

Ondernemers
De ondernemers in de branche worden hard getroffen volgens Kok. "In de huidige situatie zal een kwart tot 30 procent van de ondernemers failliet gaan, een compleet drama." Bij haar eigen bedrijf JVH Gaming uit Tilburg zijn inmiddels negentig van de zevenhonderd werknemers ontslagen.

"De invoering van de kansspelbelasting valt precies samen met de invoer van het rookverbod. Dit staat los van elkaar, maar het treft onze ondernemers wel", aldus Kok. Zodra de eerste aanslag van de belastingdienst in de bus ligt, wordt volgens haar de procedure tegen de Staat gestart.