AMSTERDAM - De Zwitserse bank UBS heeft per direct nieuw regels voor corporate governance ingevoerd en stelt dat vier bestuursleden de bank zullen verlaten. De bank verloor miljarden door de kredietcrisis en mismanagement en hoopt nu het vertrouwen in het bedrijf te herstellen.

De bank zal op 2 oktober een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden waarop vier nieuwe bestuursleden zullen worden benoemd, maakte de bank dinsdag bekend.

De nieuwe bestuursleden zullen voor de aandeelhoudersvergadering bekend worden gemaakt. De vier bestuurders die hun ontslag hebben ingediend zijn; Stephan Haeringer, Rolf Meyer, Peter Spuhler en Lawrence Weinbach. Daarnaast is Sergio Marchionne benoemd tot Senior Independent Director en blijft hij nonexecutive vice chairman.

Scheiding
De belangrijkste elementen van de nieuwe corporate governance zijn een duidelijke scheiding van de taken en verantwoordelijkheden van de Board of Directors en het Executive Management en een versterking van het toezicht van de Board.

Het bestuur en het Strategy Committee blijven daarnaast werken aan de herziening van de strategische positie van de bank en de activiteiten.

Onderzoek
Uit een intern onderzoek van de bank bleek dat het voor de bank op drie vlakken misging: voor de kredietcrisis uitbrak was er teveel nadruk op groei, het risicomanagement was onvoldoende en de cultuur van de bank was er teveel een van vertrouwen op elkaars woord en te weinig twijfels.

Tot overmaat van ramp verdenkt de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat Massachusetts twee onderdelen van UBS aan wegens fraude en misleiding. Investeerders zouden op agressieve wijze financiële producten hebben verkocht, terwijl het management van de bank het vertrouwen in die beleggingen allang had opgezegd.

In een andere rechtszaak eist de Amerikaanse overheid de namen van rijke klanten die de bank zou hebben geholpen bij het ontduiken van belasting. Het zou voor het eerst zijn dat de namen van klanten bij een Zwitserse bank bekend worden in het buitenland.

Waarschuwing
De vrees bestond dat UBS dinsdag met een winstwaarschuwing zou komen voor het tweede kwartaal. Die bleef uit, maar het aandeel verloor toch ruim 5 procent op de beurs in Zürich. Analisten verwachten dat in het tweede kwartaal de bank een verlies zal lijden van 2 tot 5 miljard frank.

In de afgelopen twaalf maanden is het aandeel UBS al met 67 procent gedaald.