AMSTERDAM - De ongekende stormen en overstromingen die vorige maand het midwesten van de Verenigde Staten teisterden, hebben pijnlijk duidelijk de kwetsbaarheid van biobrandstof aan het licht gebracht.

De slechte weersomstandigheden, die zich in het hart van de Amerikaanse maisregio ophielden, hebben veel akkers verwoest, wat de prijs van ethanol met 19 procent heeft opgedreven in een maand tijd, schrijft the New York Times. In Iowa is naar schatting tien procent van de maisoogst verloren gegaan.

De hoge ethanolprijs heeft tot nu toe weinig effect gehad op de prijzen aan de pomp, omdat de groene brandstof nog maar zo'n zes procent uitmaakt van de transportbrandstoffen van het land. Maar dat aandeel zal de komende decennia stijgen naar minstens 20 procent, is de verwachting.

Toekomst    
Deskundigen denken dat een toekomstige beschading van de gewassen zoveel brandstof kan gaan schelen, dat het de prijzen aan de pomp enorm doet stijgen. Uiteindelijk zou het effect van hagel in Iowa op de brandstofprijs net zo groot kunnen zijn als dat van een gesaboteerde pijpleiding in Nigeria.  

Ehanol kan geproduceerd worden uit mais, tarwe, suikerriet, bieten en aardappelen. In Europa is de productie nog een stuk lager dan in de Verenigde Staten, de grootste producenten bevinden zich in Duitsland, Spanje en Frankrijk.