AMSTERDAM - De grenzen moeten open voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Die klemmende oproep doet de Raad van de Centrale Ondernemingsorganisaties (RCO) in een brief aan het parlement, zo laat VNO-NCW dinsdag in een persbericht weten.

De Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteert deze week over de vraag of de grenzen voor Roemenen en Bulgaren per 1 januari 2009 open kunnen.

Voor de RCO lijdt dat vanwege de grote krapte op de arbeidsmarkt geen twijfel. Er is dringend behoefte aan een open houding ten aanzien van immigratie van werknemers uit Oost-Europa, betoogt de raad. Alleen dan kunnen korte termijn-problemen het hoofd worden geboden.

Zegen
"De afgelopen jaren is de komst van werknemers uit Polen en andere landen in Oost-Europa een zegen geweest voor de Nederlandse economie", stellen de ondernemingsorganisaties. Zij noemen de openstelling van de grenzen, waartoe vorig jaar werd besloten, 'een van de beste beslissingen die het kabinet heeft genomen'. "Zonder hen zou de spanning op de arbeidsmarkt nog veel hoger zijn opgelopen met alle gevolgen van dien voor de groei, de loonkosten en de inflatie."