NEW YORK - De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers is onderwerp geworden van overnamegeruchten. De op drie na grootste zakenbank van de Verenigde Staten zou voor een bedrag ver onder de huidige beurswaarde kunnen worden overgenomen.

De koers van het aandeel stortte maandag op de beurs in New York met 11 procent in tot 19,81 dollar, de laagste stand sinds mei 2000.

Volgens handelaren in New York doen twee geruchten de ronde over Lehman. Allereerst zou topman Richard Fuld zich pessimistisch hebben uitgelaten over de toekomst van de zakenbank.

Gerucht
Daarnaast gaat het gerucht dat de bank voor 15 dollar per aandeel kan worden overgenomen, mogelijk door het Britse Barclays. Die prijs ligt ver onder de huidige beurskoers en is slechts een fractie van wat de bank ruim een jaar geleden nog waard was.

Het aandeel Lehman is sinds februari vorig jaar met 70 procent in waarde gedaald. De marktwaarde ging van destijds meer dan 45 miljard dollar naar bijna 14 miljard dollar nu. De zakenbank is hard getroffen door de hypotheek- en kredietcrisis en geeft voor zes miljard dollar aandelen uit om vers kapitaal op te halen.

Eerder werd ook al de branchegenoot Bear Stearns voor een schamel bedrag overgenomen door JPMorgan Chase, nadat de zakenbank door de kredietcrisis in liquiditeitsproblemen was gekomen.