ST LOUIS - Anheuser Busch heeft een nieuw bezuinigingsplan aangekondigd, waarmee het de waarde van het bedrijf wil verhogen. Volgens het plan wil Anheuser Busch duizend arbeidsplaatsen schrappen, de bierprijzen verhogen en meer eigen aandelen inkopen.

Anheuser Busch staat nadrukkelijk in de belangstelling van de Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev. Deze producent van onder meer Stella Artois en Hoegaarden deed eerder deze maand een bod van 65 dollar per aandeel Anheuser Busch. De Amerikanen wezen dit bod echter als te laag van de hand.

Het nieuwe ondernemingsplan moet de waarde van Anheuser Busch verhogen, zodat InBev gedwongen wordt met een hoger bod te komen of af te zien van de overname.

Pogingen
Deskundigen verwachten echter niet dat de nieuwe strategie InBev af zal houden van verdere pogingen tot overname van de Amerikaanse brouwer van Budweiser. InBev, dat steeds heeft benadrukt uit te zijn op een vriendschappelijke overname, heeft inmiddels laten doorschemeren dat de kans bestaat dat het bod direct aan de aandeelhouders van Anheuser Busch wordt voorgelegd.

Het huidige bod betekent in de ogen van de directie van Anheuser Busch een "substantiële onderwaardering" van het bedrijf. Bronnen rond Anheuser Busch lieten volgens The Wall Street Journal weten dat de Amerikaanse brouwerij een hoger bod, rond de 70 dollar per aandeel, wel in overweging zal nemen.