AMSTERDAM - De kosten voor bouwmateriaal en brandstof lopen zo hoog op, dat de bouw prijsstijgingen moet kunnen doorberekenen aan opdrachtgevers. "Anders zitten we straks constant om de tafel om claims te bespreken", zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland maandag.

De staalprijzen zijn het afgelopen halfjaar ongeveer met de helft gestegen. Ook brandstoffen en bouwgrondstoffen worden steeds duurder.

Het correct voorspellen van de kosten is hierdoor haast onmogelijk geworden, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. "Dit kunnen we niet meer aan de markt overlaten".

De brancheorganisatie wil dat bouwers en opdrachtgevers van te voren afspreken dat de extra kosten worden vergoed als de prijs van bijvoorbeeld staal boven een bepaalde index komt.

Risico's

Met de dergelijke risicoregeling kunnen prijswijzigingen tijdens de uitvoering verrekend worden, ongeacht de contractvorm. "Het gaat niet om het indekken van alle risico's, maar om het inperken van de grootste risico's," aldus de woordvoerder.

Anders ontstaat er volgens Bouwend Nederland een prijzenslag tussen aannemers, terwijl de materiaalkosten alleen maar toenemen. Dat leidt tijdens het verloop van grote projecten vooral tot claims en projectkosten "die de pan uitrijzen". Ook bestaat het risico dat bouwers zich alleen nog maar zullen inschrijven op risicovolle projecten tegen relatief hoge prijzen.

Brandstof
Er is bijna geen sector in de Nederlandse industrie die niet geconfronteerd wordt met gestegen grondstofprijzen. Vooral de transportsector is zwaar getroffen.

In de bouwsector spelen de brandstofkosten ook een belangrijke rol. "Tien procent van het vrachtverkeer in Nederland is bouw-gerelateerd," rekent de zegsman voor.

Lees ook: Dossier Brandstofprijzen