AMSTERDAM - Dinsdag is de eerste dag dat de horeca rookvrij is. De laatste sigaret is uitgedrukt en de asbak op tafel behoort tot de verleden tijd. De reacties van de belangengroepen op de rookvrije werkplek verschillen van "heel blij" tot "erg vervelend".

Er wordt gevreesd voor het voortbestaan van de kleine kroegeigenaar terwijl anderen juist kansen zien. "Het maatschappelijke draagvlak voor het rookverbod is groot en wij gaan mee met de trend," zegt een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Het standpunt van de branchevereniging voor cafés, restaurants en hotels is dat de keuze op een rookverbod bij de ondernemer dient te liggen.

Ondernemer
Voor de kleine cafés is het een domper, zegt de woordvoerder. Deze ondernemer heeft meestal geen personeel in dienst en veel van de klanten roken. "Waarom geen uitzondering voor deze groep? Wie bescherm je met deze maatregel eigenlijk?"

Tom Wurtz van Stichting Rokers Belangen (SRB) is verre van gecharmeerd van het rookverbod. "Wij stappen namens vierhonderd kleine café-eigenaars naar de rechter om het beleid van minister Klink te toetsen."

Kort geding
Wurtz vertelt dat veel kleine café-eigenaars uit onvrede hun lidmaatschap van de KHN hebben opgezegd. "Zij nemen een vreemde positie in," aldus Wurtz. "Daarom heben wij de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer opgericht die hun belangen behartigt." Dinsdag dient het kort geding tegen de Nederlandse Staat.

Een woordvoerder de brancheorganisatie voor de tabaksdetailhandel NSO spreekt van "betutteling" van het kabinet. Hij noemt het erg vervelend dat je in de tabaksspeciaalzaak nu niet meer kunt proeven. Over de omzet is volgens hem lastig iets te zeggen. Wat volgens hem meespeelt, is de accijnsverhoging op tabak die het kabinet per 1 juli heeft ingevoerd.

Elektrische sigaretten
Directeur Jarno Jacobs van het bedrijf E-Smoking verkoopt elektrische sigaretten. Hij ziet kansen want Nederland telt bijna vier miljoen rokers. "Allemaal potentiële klanten," zegt Jacobs.

Of zijn product in kroegen verkocht mag worden, weet hij niet. "Sommige uitbaters hebben wel interesse getoond maar het is een elektronisch product en daarom relatief duur in aanschaf. Misschien dat de cartridges met nicotine wel in het café verkocht kunnen worden."

Sigarettenfabrikanten
"Over de elektrische sigaret maken wij ons geen zorgen", zegt voorzitter Willem-Jan Roelofs van de Stichting Sigaretten Industrie (SSI). De SSI vertegenwoordigt bijna alle sigarettenfabrikanten die in Nederland actief zijn. "Het rookverbod is een feit, al hadden wij graag gezien dat het anders was gelopen," aldus Roelofs.

"Wij zijn erg blij met het rookverbod, dit is een mooi jaar voor ons," zegt de directeur Liesbeth van Gennip van de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro). "Voor jongeren is het minder vanzelfsprekend dat zij roken in het café en de discotheek nog zullen associëren met gezelligheid. Het aantal stoppers dat terugvalt, zal minder groot zijn omdat men in de horeca niet meer met roken wordt geconfronteerd," denkt Van Gennip.

Stoppen
Stivoro verwacht dat dezer dagen 1,2 miljoen van de 3,7 miljoen huidige rokers die Nederland telt, zal proberen te stoppen met roken. "Met onze volgende campagne willen we aandacht voor het gedragsmatig ondersteunen van het stoppen. Een alcoholist krijgt ook ondersteuning via instanties. Wij pleiten ervoor dat dit in de basisverzekering wordt opgenomen," zegt Van Gennip.