AMSTERDAM - Vrijdag 25 juli wordt de drukste dag ooit op Schiphol. De luchthaven verwacht dan ruim 175 duizend passagiers te verwerken. Het oude record werd vorig jaar gevestigd, toen op 27 juli ruim 174 duizend passagiers via Schiphol reisden.

De luchthaven verwacht dat eind juli een grote groep vakantiegangers terugkeert. "Maar tegelijkertijd vertrekt er ook nog een groep Nederlanders op vakantie", zegt een woordvoerder maandag. "Dat samen met de passagiers die op Schiphol overstappen, maakt 25 juli tot de drukste dag van het jaar."

Reizigers wordt geadviseerd eerder naar Schiphol te komen in verband met de drukte. Ze moeten rekening houden met langere wachttijden. De luchthaven raadt passagiers aan de self-service check-inkiosken te gebruiken of thuis in te checken.

Het totaal aantal reizigers op Schiphol neemt deze zomer af, zo voorziet de luchthaven. In juli en augustus reizen naar verwachting ongeveer 9,7 miljoen passagiers via Schiphol. Dat is vijftigduizend minder dan vorig jaar.

Oorzaak van de daling is volgens Schiphol de invoering van de vliegtaks per 1 juli, waardoor veel Nederlanders zouden uitwijken naar vliegvelden van buurlanden. Die toeslag bedraagt elf euro voor Europese bestemmingen en 45 euro voor wie buiten Europa vliegt.