AMSTERDAM - De aangekondigde tariefverlagingen voor sms nog vóór de zomervakantie zijn een belangrijke stap, maar nog steeds aan de hoge kant in vergelijking met de (inter-)nationale tarieven. Dat schrijft staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

In de afgelopen periode heeft het ministerie meerdere afzonderlijke gesprekken gevoerd met drie Nederlandse telecombedrijven (KPN, T-Mobile en Vodafone) over de hoge tarieven voor het versturen van sms-berichten binnen de EU.

In deze gesprekken hebben de drie bedrijven aangegeven hun tarieven te verlagen.

Tarieven
Zo heeft T-Mobile per 19 juni T-Mobile Grenzeloos geïntroduceerd, waarmee de prijs van een sms in de EU (en Zwitserland) wordt verlaagd naar 36 eurocent. Het standaardtarief blijft ongewijzigd (50 cent per sms).

KPN heeft  een vakantiebundel geïntroduceerd voor het jongerenmerk Hi met een tarief van 25 cent per sms en zal  per 1 juli ook een vakantiebundel introduceren voor het merk KPN met een tarief van 33 cent per sms. Vodafone verlaagt per 1 juli de tarieven van 42 eurocent naar 29 eurocent per sms voor de zogenaamde 'Passport'-klanten. De standaardtarieven wijzigen niet.

Regelgeving
Ondanks de aangekondigde tariefverlagingen vindt Heemskerk de nieuwe tarieven nog steeds aan de hoge kant, zeker in vergelijking met de (inter-)nationale tarieven. Bovendien zijn de standaardtarieven niet gewijzigd.

De komende tijd zal op Europees niveau worden bezien of de verlagingen voldoende zijn of dat Europese regulering van de sms-tarieven toch nodig is, zo schrijft de staatssecretaris aan de Kamer.