AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft over het jaar 2008 al 12,6 miljoen euro aan naheffingen en boetes voor het onterecht privé gebruik van de auto van de zaak opgelegd. Dat meldt het ministerie van Financiën maandag.

Het gaat volgens het ministerie om bijna 4000 automobilisten die zelf bij de Belastingdienst hebben verklaard minder dan 500 privé kilometers per jaar te rijden. In die gevallen houdt de werkgever minder loonheffing in.

Ongeveer 230.000 bestuurders van de meer dan 2,3 miljoen auto's van de zaak hebben verklaard niet meer dan 500 privé kilometers per jaar te rijden. Uit eerder onderzoek bleek dat een fors deel van deze bestuurders deze grens regelmatig overschrijdt. Daarom voert de Belastingdienst ook de komende maanden landelijk gerichte controles op het onterecht privé gebruik auto van de zaak uit.

Kentekenregistraties
De duidelijk herkenbare flitsauto's zullen de komende maanden op drukke locaties als evenementen, drukke verkeerswegen en grensovergangen automatische kentekenregistraties uitvoeren. Op basis hiervan wordt gericht bij de automobilisten die de 500 kilometergrens overschrijden de kilometerregistratie opgevraagd. Kan er niet worden aangetoond dat er sprake was van zakelijk gebruik, dan wordt er een naheffing en eventueel een boete opgelegd.

Het ministerie geeft het volgende rekenvoorbeeld: Een werknemer met een salaris van  3.000 euro per maand rijdt in een auto van de zaak met een cataloguswaarde van  30.000 euro. Als bij controle blijkt dat de verklaring ‘geen privé gebuik auto van de zaak' niet is ingetrokken terwijl er meer dan 500 privé kilometers per jaar mee wordt gereden kan de volgende naheffingsaanslag worden verwacht: Bijtelling 30.000 euro x 25 procent =  7.500 euro x belastingtarief 42 procent =  3.150 euro. Eventuele boete van 50 procent = 1.575 euro Totale aanslag  4.725 euro.