PARIJS - Het Franse telecomconcern France Télécom heeft zijn bod op de Scandinavische branchegenoot TeliaSonera ingetrokken. De twee bedrijven konden het niet eens worden over de financiële voorwaarden voor een overname. Dat liet France Télécom maandag weten.

France Télécom bracht begin juni een indicatief bod uit op het Zweeds-Finse TeliaSonera van ongeveer 30 miljard euro. Het bestuur van TeliaSonera verwierp het bod vrijwel onmiddellijk omdat het te laag zou zijn. Het bod bestond voor 52 procent uit contanten en voor 48 procent uit aandelen.

Volgens France Télécom konden de partijen het niet eens worden over de financiële details van de overname. France Télécom gaat geen nieuw bod op TeliaSonera uitbrengen en gaf aan dat de overname van TeliaSonera niet essentieel is voor zijn strategie. Veel analisten twijfelden aan de synergievoordelen van een eventuele overname van TeliaSonera.

Aandeel
Op de beurs in Parijs werd het nieuws over het ingetrokken bod positief ontvangen. Het aandeel France Télécom won ruim 7 procent. In Stockholm verloor TeliaSonera meer dan 13 procent. In Amsterdam won KPN 2 procent door een marktgerucht dat France Télécom zijn pijlen gaat richten op KPN.

De Zweedse staat heeft een belang van 37 procent in TeliaSonera en is daarmee de grootste aandeelhouder. Zweden verwierp het bod van France Télécom eveneens. Finland bezit 13,7 procent. De Franse staat bezit een belang van 27 procent in France Télécom.

Overname
Als de overname was doorgegaan, zou de grootste telecomonderneming van Europa zijn ontstaan en het op drie na grootste telecomconcern ter wereld op het gebied van mobiele telefonie. Het gecombineerde bedrijf zou 237 miljoen klanten in dertig landen hebben, waarvan 168 miljoen voor mobiele telefonie en 69 miljoen voor vaste telefonie.

TeliaSonera is sterk vertegenwoordigd in opkomende markten als de Baltische Staten Kazachstan, Rusland en Turkije.