AMSTERDAM - Nederland haalt de banden aan met belangrijke spelers op de mondiale energiemarkt. Daarbij krijgen Rusland, Kazachstan, Algerije en Saoedi-Arabië speciale aandacht.

Dat schrijven minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) maandag in een opinieartikel in Het Financieele Dagblad.

Het intensiveren van de betrekkingen gebeurt onder meer om de 'broodnodige' samenwerking tussen consumerende en producerende landen tot stand te brengen. "Het schort immers aan transparantie op de energiemarkt: afnemers vragen een hogere productie, maar aanbieders twijfelen of die vraag op termijn zal worden geabsorbeerd: de EU zet immers in op hernieuwbare energie", schrijven de bewindslieden.

Urgentie
Het artikel van de ministers is een reactie op het dinsdag verschenen jaarverslag van de Energieraad. Die stelde dat de overheid consumenten moet dwingen om zuiniger met energie om te gaan. 'Zachte' instrumenten als voorlichting en gedragsbeïnvloeding zouden onvoldoende werken. Energieverspillende producten als gloeilampen moeten volgens de raad worden verboden.

De ministers onderschrijven de urgentie die de Energieraad geeft aan de uitvoering van het energiebeleid. Voor de overgang naar een duurzame, betaalbare en betrouwbare energiehuishouding wordt tot 2011 zeven miljard euro uitgetrokken en dat is 'geenzins een papieren prioriteit'.

Voortrekker
Verhagen en Van der Hoeven geven verder aan dat Nederland en Saoedi-Arabië maandag en dinsdag een internationale conferentie organiseren over het afvangen en opslaan van CO2. Nederland kan hierin volgens de ministers vanwege zijn kennis op gasgebied en beschikbare opslagmogelijkheden een voortrekkersrol spelen.

"Zo zou Nederland naast de gasrotonde van Noordwest Europa ook de CO2-rotonde kunnen worden". Met Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk wordt al gekeken naar de mogelijkheden van de afvang en opslag van broeikasgas in de Noordzee.