AMSTERDAM - Met de hete adem van de spreekwoordelijke beer in hun nek, wachten beleggers deze week het begin van het halfjaarcijferseizoen af. Printerfabrikant Océ geeft donderdag volgens de traditie de aftrap.

Na een aantal weken van grote verliezen op de aandelenmarkten is bijna sprake van een 'bear market'. Hiervan wordt gesproken als de koersen meer dan 20 procent zijn gedaald. Ten opzichte van een recordstand in oktober 2007 heeft de toonaangevende Amerikaanse Dow Jones-index bijna 20 procent verloren.

De hoge olieprijs die de afgelopen week een nieuw record boven de 140 dollar per vat bereikte en zorgen over de financiële sector leidden tot negativisme onder beleggers. Maar sommige specialisten zien in de start van het halfjaarcijferseizoen mogelijkheden voor herstel.

Campingrally
Jaap van Duijn, voormalig bestuurslid van Robeco en beleggersgoeroe is, gevraagd naar de kansen op een 'campingrally', een flinke stijging van de beurzen in de zomer, optimistisch over de vooruitzichten voor bedrijven. "Je krijgt niet de indruk dat het allemaal zo slecht is. Er zijn weinig winstwaarschuwingen geweest."

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt donderdag zijn rentebesluit bekend. ECB-president Jean-Claude Trichet heeft aangegeven dat het mogelijk is dat de bank de rente zal verhogen. De toespraak van de bankpresident zal scherp in de gaten worden gehouden. Een belangrijke vraag daarbij is of de eventuele verhoging eenmalig zal zijn, of het begin is van een reeks.

Als de ECB de rente verhoogt doet de bank dit om de inflatie in toom te houden. Beleggers kijken daarom maandag ook naar de publicatie van de inflatiecijfers in de eurozone in de maand juni.

Werkloosheidscijfers
Andere macrocijfers die deze week op de agenda staan zijn onder meer de werkloosheidscijfers uit Duitsland dinsdag en de Europese producentenprijzen in de maand mei woensdag. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek rapporteert donderdag het definitieve groeicijfer van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal.

Ook uit de Verenigde Staten komt een grote hoeveelheid macrocijfers. Het belangrijkste zijn de werkloosheidscijfers in de maand juni op donderdag. De gemiddelde verwachting van analisten voorspelt weinig goeds voor de Amerikaanse economie. Zij rekenen erop dat het aantal banen in juni met 60.000 is gedaald.