AMSTERDAM - Belastingen hebben een remmende werking op de groei van de economie en de huidige belastingstelsels zijn ouderwets en ingewikkeld.

Dat stellen  hoogleraar en oud-minister Willem Vermeend en voormalig staatssecretaris en hoogleraar Rick van de Ploeg in hun boek 'Taxes and the Economy'.

Het boek behandelt de invloed van belastingen op de ontwikkeling van de economie, werkgelegenheid, investeringen, consumptie en het klimaat. De auteurs zijn van mening dat landen hun belastingstelsel snel moeten aanpassen aan de economische en maatschappelijke ontwikkelingen van deze eeuw, omdat ze anders een economische achterstand zullen oplopen.

Eenvoudig
De bestaande stelsels moeten vervangen worden door eenvoudige stelsels met weinig aftrekposten en lage tarieven. Bovendien moet de belastingdruk op arbeid afnemen, terwijl de belastingen op consumtie, milieuvervuiling en aantasting van het klimaat juist omhoog moeten. Vooral de Verenigde Staten en Japan zullen eraan moeten geloven, menen Vermeend en Van de Ploeg.

Als de huidige belastingstelsels aangepast worden, kan Europa uitgroeien tot een van de sterkste economieën ter wereld, aldus de auteurs.