AMSTERDAM - Na Symantec komt ook Microsoft nu met een oplossing voor een probleem in XP SP3. De fix moet verbroken internetverbindingen en draadloze verbindingen herstellen.

Eerder deze week bracht Microsoft een hot fix uit voor een probleem dat gebruikers voor het eerst halverwege mei constateerden. Gebruikers van Windows die software van Symantec geïnstalleerd hadden, ondervonden problemen met hun pc nadat zij een upgrade hadden uitgevoerd van Windows XP naar Windows Vista. Een bug zorgde ervoor dat Apparaatbeheer en netwerkverbindingen wiste.

Hoewel Symantec in eerste instantie de beschuldigende vinger naar Microsoft wees, erkende het later mede schuldig te zijn. Eind mei gaf Symantec toe dat het updateproces van Microsoft in combinatie met een beveiligingsonderdeel van Norton-software ervoor zorgde dat het Windows Register werd volgegooid met honderden, soms duizenden corrupte waarden.

Verwijzing
Hoewel Microsoft zich eerder onthield van commentaar, verwijst het in het begeleidende document bij de hot fix duidelijk naar Symantec: "Dit probleem ontstaat wanneer het Fixccs.exe proces wordt aangeroepen tijdens de installatie van Windows XP SP3. Dit proces maakt verschillende sleutelwaarden aan en verwijdert deze later weer. In sommige gevallen zorgen anti-virusproducten ervoor dat de waarden niet verwijderd mogen worden, waardoor deze in het Register aanwezig blijven.

De hot fix vervangt het bestand Fixccs.exe voor een nieuwere versie, maar daarvoor is moet de gebruiker opstarten in de Veilige Modus, aldus het begeleidende document. Hoewel Symantec deels verantwoordelijkheid heeft genomen voor de problemen, zegt het dat ook beveiligingssoftware van andere fabrikanten dit probleem veroorzaken. Ook Microsoft spreekt in het ondersteuningsdocument over meerdere anti-virusproducten, al noemt het geen namen.

Gebruikers kunnen de hot fix van de Microsoft-site downloaden.