AMSTERDAM - Het aantal vrouwen dat in Nederland een toppositie in het bedrijfsleven bekleedt, groeit hard. Sterker nog, Nederland laat binnen Europa de snelste stijging op dat gebied zien en heeft de afgelopen jaren de leiderschapspositie overgenomen van het Verenigd Koninkrijk.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse monitor van het European PWN, een netwerk van vrouwen verspreid over Europa, dat gericht is op professionele vooruitgang.

In Nederland is inmiddels 12,3 procent van de bestuursleden vrouw, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2006, toen het percentage nog bleef steken op 6,5 procent. "Het land profiteert duidelijk van de vele initiatieven en media-aandacht voor de vrouwelijke onderpresentatie in besturen die de afgelopen jaren te zien waren", aldus het European PWN.

Quotum
In Nederland woedt sinds dit jaar een discussie over het verplicht stellen van een quotum op het aantal topvrouwen binnen een bedrijf. Een aantal bedrijven zette op vrijwillige basis een handtekening onder een handvest dat ervoor moet zorgen dat ondernemingen en overheidsinstellingen hun eigen doelstellingen ook nakomen.

Europees gezien kan Nederland echter nog niet tippen aan de Scandinavische landen, met Noorwegen als onbetwiste koploper met 44,2 procent vrouwelijke bestuursleden. In Zweden bestaat een gemiddeld bestuur voor 26,9 procent uit vrouwen en in Finland en Denemarken uit respectievelijk 25,7 procent en 18,1 procent.

Gemiddeld
Italië en Portugal lopen het meest achter de feiten aan. Het Europees gemiddelde ligt op 9,7 procent, tegenover 8,5 procent in 2006 en 8 procent in 2004. Naast de Scandinavische landen presteren nog vier landen bovengemiddeld, naast Nederland zijn dit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Oostenrijk.

Nederland blijkt wel een sterke voorkeur te hebben voor buitenlandse vrouwen in topposities, ruim de helft van de vrouwelijke bestuursleden is afkomstig uit andere landen. De enige vrouw die het tot bestuursvoorzitter van een groot beursgenoteerd bedrijf heeft weten te schoppen, is de Amerikaanse Nancy McKinstry, die de leiding heeft over uitgeverij Wolters Kluwer.