NEW YORK - De toonaangevende Dow-Jonesindex van de beurs in New York staat op het punt de zogeheten 'bear market' te betreden. De graadmeter is sinds de recordstand in oktober met bijna 20 procent gedaald. Bij een koersverlies van 20 procent of meer is sprake van een bear market.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen is alleen al deze maand met 10 procent gedaald. Daarmee is het de slechtste maand juni voor de Dow sinds 1930. De breed samengestelde S&P 500 zakte in juni met 8,8 procent. Dat is het grootste koersverlies in één maand sinds september 2002. De S&P is nu al vier weken achtereen aan het dalen, de langste periode van verlies sinds januari.

De technologiegraadmeter Nasdaq kwam in maart al in een bear market terecht, met een verlies van 24 procent sinds de recordkoers in oktober. Sindsdien heeft de Nasdaq weer wat winst geboekt.

Olie
De beurzen op Wall Street staan vooral onder druk door de hoge olieprijs, die momenteel ruim boven de 142 dollar per vat noteert. Ook de verliezen bij de financials door de hypotheek- en kredietcrisis zijn een aanhoudende bron van zorg voor beleggers.