AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag overwegend negatief gesloten onder invloed van een recordhoge olieprijs en aanhoudende zorgen over de financiële sector. De koersdalingen bleven beperkt dankzij winsten van energiefondsen.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot met een fractioneel verlies van 0,11 punt op 425,92 punten. De MidKap-index voor het middensegment eindigde met een winst van 4,85 punten (0,8 procent) op 582,29 punten.

In Frankfurt ging de beurs met een verlies van 0,6 procent de handel uit, terwijl in Parijs een verlies werd geleden van 0,7 procent. De beurs in Londen sloot 0,2 procent in de plus.

Olieprijs
De negatieve stemming op de beurzen hing samen met de olieprijs. Die bereikte in de middag een nieuwe record van 142,26 dollar per vat. Ook de zorgen over de gevolgen van de kredietcrisis waren merkbaar op de beursvloeren. "De onzekerheid blijft groot. Het is wachten op cijfers en duidelijkheid", zei René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect.

De energiegerelateerde fondsen konden wel profiteren van de hoge olieprijs. In Londen stond olie- en gasexploratiebedrijf Tullow Oil aan kop met een plus van 5,3 procent. British Gas won 4,4 procent. Het Franse olieconcern Total won 2 procent, het Brits-Nederlandse Shell won in Amsterdam 1,6 procent.

Fortis stond in de AEX-index aan kop. Het bedrijf heeft met een aandelenemissie 1,5 miljard euro opgehaald en maakte iets van de koersval van bijna 20 procent van donderdag goed met een stijging van 4,4 procent. ING moest echter een verlies slikken van 1,4 procent en Aegon daalde 0,5 procent.

Deutsche Bank
Ook elders in Europa gingen financiële fondsen omlaag. In Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,9 procent en Europa's grootste verzekeraar Allianz zakte 1,9 procent in waarde. In Parijs daalde verzekeringsconcern AXA 2,3 procent en BNP Paribas liet een min zien van 1,8 procent. In Londen verloor de grootste bank van Europa HSBC 1,2 procent en Barclays daalde 1,9 procent.

In de MidKap-index trokken industrieel toeleverancier Aalberts en technisch dienstverlener Imtech de kar met koersstijgingen van respectievelijk 4,9 en 3,7 procent. Dit was opvallend omdat beide fondsen in de ochtend nog een lager beleggingsadvies van zakenbank Petercam kregen. "Het zijn niet echt afwaarderingen. Het koersdoel ging iets omlaag, maar is nog een 'upside' van 25 tot 30 procent", aldus Bastiaenen.

Winstwaarschuwing
Supermarktconcern Ahold stond onderaan de AEX-index met een koersdaling van 3,4 procent. De Franse branchegenoot Carrefour gaf donderdag een winstwaarschuwing. Carrefour verloor in Parijs 7,8 procent, het Britse Tesco moest in Londen 1,2 procent terug.

Het lokaal verhandelde Macintosh gaf voorbeurs ook een winstwaarschuwing. De retailer verwacht minder winst in het eerste halfjaar van 2008 dan in dezelfde periode een jaar eerder en de koers zakte 6,7 procent weg.

De future op Duitse staatsobligaties noteerde een stand van 111,27 punten. De euro stond op 1,5755 dollar, tegen 1,5735 dollar bij het einde van de beurshandel donderdag.