AMSTERDAM - Zware hagelbuien, die ook in Nederland de nodige schade aanrichtten, hebben zondag 30.000 nieuwe Volkswagens vernield. De meeste auto's liepen flinke lakschade en gebroken ruiten op.

Volkswagen heeft door het noodweer mogelijk 100 miljoen euro aan schade opgelopen. De hagel trof auto's die stonden geparkeerd op een fabrieksterrein in Emden en in de haven van diezelfde stad.

Een kwartier lang beukten hagelstenen van 2,5 centimeter in op de pas opgeleverde wagens. "We stellen alles in het werk om te voorkomen dat onze klanten hinder ondervinden van deze catastrofe", zegt woordvoerder Christoph Adomat tegenover de Süddeutsche Zeitung. Volgens Adomat is het concern verzekerd tegen hagel.

Onderneming
Het opnemen van de schade bij elke afzonderlijke auto belooft een flinke onderneming te worden, voorspelt een schade-expert tegen de krant. "Ernstige hagelschade is vrij makkelijk in te schatten, voor minder opvallende schade moet speciale apparatuur aangerukt worden."

De vraag is vervolgens, en daar zijn de experts het nog niet over eens, of een licht beschadigde auto nog als een nieuwe auto kan worden verkocht, of moet worden beschouwd als een gebruikt exemplaar. Iedere vorm van schade moet in ieder geval aan de klant gemeld worden.