AMSTERDAM - Merrill Lynch zal in het tweede kwartaal mogelijk 5,4 miljard dollar aan afschrijvingen moeten incasseren, voornamelijk vanwege haar blootstelling aan zogenoemde monolines, oftewel obligatieverzekeraars.

Daardoor zal de grootste effectenhandelaar ter wereld waarschijnlijk opnieuw verder in de rode cijfers zakken. Dat stelt een analist van zakenbank Lehman Brothers tegenover persbureau Reuters. Donderdag verziekte een soortgelijk bericht, afkomstig van Goldman Sachs, zelf één van de weinige banken die niet in het hart geraakt is door de hypotheek- en kredietcrisis, wereldwijd de sfeer op de beurzen.

Goldman Sachs is iets minder somber gestemd dan Lehman Brothers over het tweede kwartaal van het lijdend onderwerp van hun rapportages en voorziet afschrijvingen ter grootte van 4,2 miljard dollar bij Merrill Lynch. Ook branchegenoot Citigroup komt volgens Goldman Sachs opnieuw met nieuwe verliezen en miljardenafschrijvingen tevoorschijn.

Banen
Merrill Lynch heeft sinds het uitbreken van de crisis, vorige zomer, meer dan 30 miljard dollar moeten afschrijven en maakte bekend 4000 banen te schrappen en nieuw kapitaal aan te trekken om de hoge kosten het hoofd te kunnen bieden.

Het regent inmiddels claims aan het adres van verschillende grote banken, die afkomstig zijn van boze aandeelhouders, Amerikaanse staten en kleinere banken. Zij beschuldigen de zakenbanken van 'misleiding', 'fraude' en 'oneerlijke en bedrieglijke praktijken'.

Terwijl de financiële sector zijn wonden nog aan het likken was, kwam de Hamburgse bank HSH Nordbank in februari al met een aanklacht. De Duitse bank klaagde zijn grote broer UBS aan vanwege 'belangrijke verliezen als gevolg van de riskante beleggingsproducten', waarmee het bedrijf refereerde aan de zogenoemde CDO's, die zijn samengesteld uit onder meer Amerikaane subprimehypotheken.

UBS
Donderdag volgde een claim voor UBS van de Amerikaanse staat Massachusetts. De toezichthouder klaagt de Zwitserse bank aan vanwege het voorliegen van investeerders over onveilige beleggingen.
 
Ook Deutsche Bank, Lehman Brothers, Bear Stearns en Countrywide zijn aangeklaagd.