AMSTERDAM - Acht van de tien bedrijven heeft een computer van Apple in huis. Volgens onderzoeksbureau Yankee Group betekent dat een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden, bericht Infoworld vrijdag.

"Het aantal Mac's per bedrijf is nu vooral opvallend," zegt Laura DiDio, medewerkster van Yankee Group. "Een aantal bedrijven zeiden dat zij zelfs enkele honderden of duizenden Macs in gebruik hadden." Ruim twintig procent van de 700 ondervraagde it-specialisten zegt meer dan 50 Apple-computers te beheren.

DiDio zegt niet te hebben verwacht dat Apple zoveel vooruitgang zou boeken in een sector waar het bedrijf weinig extra aandacht aan besteedt. "Apple is opgeklommen van een aandeel in de zakelijke markt van 1 à 2 procent naar 8 tot 10 procent tegenwoordig."

Virtualisatie
De mogelijkheid om andere besturingssystemen, zoals Windows en Linux, te draaien op Mac's dankzij zogenaamde virtualisatiesoftware, heeft Apple geen windeieren gelegd. Bedrijven noemen virtualisatie als een van de doorslaggevende redenen om een Mac aan te schaffen.

Zo blijkt uiteindelijk 28 procent van de bedrijven hun Apple-computers te bedienen via Windows Vista, iets dat alleen mogelijk is met speciale software. Bijna een kwart maakt, met behulp van het Apple-programma Boot Camp, gebruik van beide besturingssystemen op dezelfde Mac.

Betrouwbaar
Apple-producten hebben een betrouwbare reputatie onder it'ers, stelt DiDio, zonder dat effect in harde cijfers te kunnen uitdrukken. Het gebrek aan managementsoftware is voorlopig echter een sta-in-de-weg naar grootschalig gebruik van Mac's. "De mate van compatibiliteit met bedrijfsapparatuur en software is niet van hetzelfde niveau als bij Windows."